Wygląda jak ciasto, ale powstaje bez piekarnika. Ta przekąska jest hitem nie tylko w moim domu

Dodano:
Czekoladowy deser Źródło: Shutterstock / Jennifer Gauld
Oto deser, któremu nikt się nie oprze. Składa się bowiem z przepysznych, apetycznych warstw o  różnych strukturach. I co ważne – żadna z nich nie wymaga pieczenia. Tym łakociem zajadają się Kanadyjczycy, ale znany jest też w innych krajach.

Ten smaczny deser jest też nazywany tabliczką czekolady. To dlatego, że w przekroju wygląda podobnie, jak nadziewana czekolada. Żadna z tych warstw nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia. Dzięki temu ten kanadyjski przysmak robi się dość szybko i można go mieć niemal na zawołanie.

Co to jest Nanaimo bars?

Nanaimo Bars to tradycyjny kanadyjski deser, pochodzący z miasta Nanaimo w Kolumbii Brytyjskiej. Składa się z trzech warstw, a mianowicie: kruchego ciasta bez pieczenia, kremowego, jasnego nadzienia i polewy czekoladowej. To zróżnicowanie struktur sprawia, że deser ten zjada się z wielką przyjemnością. Oczywiście jest dosyć słodki i kaloryczny, więc lepiej dozować sobie tę przyjemność.

Jak zrobić deser Nanaimo?

Przygotowanie tego pysznego deseru polega na przyrządzeniu kolejno trzech warstw. Pierwszą, czyli spód, robi się z pokruszonych herbatników i wzbogaca kilkoma składnikami. Jedne z nich odpowiadają za kruchość, inne za teksturę, a jeszcze inne łączą pozostałe składniki. Po umieszczeniu w formie każdej z warstw, deser należy dobrze schłodzić w lodówce, by ustabilizować masę.

Przepis: Deser Nanaimo

Warstwowy deser składający się z kruchego spodu, kremowego nadzienia i polewy czekoladowej

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
kanadyjska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
16
Liczba kalorii
395 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g herbatników, np. pełnoziarnistych
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
  • ok. 100 g masła
  • 1 jajko

Na kremową masę:

  • ok. 100 g masła
  • 2 łyżki budyniu waniliowego instant (w proszku bez gotowania)
  • ok. 2 szklanki cukru pudru
  • 2–3 łyżki mleka

Na polewę:

  • 120 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduHerbatniki zmiksuj na proszek. Wymieszaj je z pozostałymi sypkimi składnikami. Dodaj rozpuszczone, gorące masło, wymieszaj. Dodaj jajko i szybko wymieszaj, by zagrzało się od masła. Masę przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadź, ubij łyżką. Schłodź w lodówce.
  2. Przygotowanie kremuMasło rozmiękcz, utrzyj z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem, aż powstanie gładka masa. Wyłóż ją na kruchy spód, równomiernie rozprowadź. Deser ponownie wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
  3. Dekorowanie deseruCzekoladę połam na kawałki. Dodaj masło i umieść całość w gorącej kąpieli wodnej. Mieszaj, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Przestudzoną polewę wylej na krem i równomiernie ją rozprowadź. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki, by masy dobrze się ścięły.

Jak podaje się deser Nanaimo?

Deser Nanaimo przed podaniem należy pokroić w kwadraty. Najlepiej zrobić to przy pomocy noża zanurzanego w gorącej wodzie. Dzięki temu znajdująca się na powierzchni czekolada nie będzie pękać. Deser powinno się przechowywać w lodówce, by cały czas zachowywał odpowiednią twardość i świeżość. Co ciekawe, można go też mrozić, co jest smacznym rozwiązaniem na upalne dni.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...