Wygląda jak ciasto, ale powstaje bez piekarnika. Ta przekąska jest hitem nie tylko w moim domu
Ten smaczny deser jest też nazywany tabliczką czekolady. To dlatego, że w przekroju wygląda podobnie, jak nadziewana czekolada. Żadna z tych warstw nie wymaga pieczenia, a jedynie schłodzenia. Dzięki temu ten kanadyjski przysmak robi się dość szybko i można go mieć niemal na zawołanie.
Co to jest Nanaimo bars?
Nanaimo Bars to tradycyjny kanadyjski deser, pochodzący z miasta Nanaimo w Kolumbii Brytyjskiej. Składa się z trzech warstw, a mianowicie: kruchego ciasta bez pieczenia, kremowego, jasnego nadzienia i polewy czekoladowej. To zróżnicowanie struktur sprawia, że deser ten zjada się z wielką przyjemnością. Oczywiście jest dosyć słodki i kaloryczny, więc lepiej dozować sobie tę przyjemność.
Jak zrobić deser Nanaimo?
Przygotowanie tego pysznego deseru polega na przyrządzeniu kolejno trzech warstw. Pierwszą, czyli spód, robi się z pokruszonych herbatników i wzbogaca kilkoma składnikami. Jedne z nich odpowiadają za kruchość, inne za teksturę, a jeszcze inne łączą pozostałe składniki. Po umieszczeniu w formie każdej z warstw, deser należy dobrze schłodzić w lodówce, by ustabilizować masę.
Przepis: Deser Nanaimo
Warstwowy deser składający się z kruchego spodu, kremowego nadzienia i polewy czekoladowej
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- kanadyjska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 16
- Liczba kalorii
- 395 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników, np. pełnoziarnistych
- 1/4 szklanki cukru
- 1/3 szklanki ciemnego kakao
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
- ok. 100 g masła
- 1 jajko
Na kremową masę:
- ok. 100 g masła
- 2 łyżki budyniu waniliowego instant (w proszku bez gotowania)
- ok. 2 szklanki cukru pudru
- 2–3 łyżki mleka
Na polewę:
- 120 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 2 łyżki masła
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zmiksuj na proszek. Wymieszaj je z pozostałymi sypkimi składnikami. Dodaj rozpuszczone, gorące masło, wymieszaj. Dodaj jajko i szybko wymieszaj, by zagrzało się od masła. Masę przełóż do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie ją rozprowadź, ubij łyżką. Schłodź w lodówce.
- Przygotowanie kremuMasło rozmiękcz, utrzyj z proszkiem budyniowym, cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem, aż powstanie gładka masa. Wyłóż ją na kruchy spód, równomiernie rozprowadź. Deser ponownie wstaw na ok. 30 minut do lodówki.
- Dekorowanie deseruCzekoladę połam na kawałki. Dodaj masło i umieść całość w gorącej kąpieli wodnej. Mieszaj, aż składniki rozpuszczą się i połączą. Przestudzoną polewę wylej na krem i równomiernie ją rozprowadź. Deser wstaw na kilka godzin do lodówki, by masy dobrze się ścięły.
Jak podaje się deser Nanaimo?
Deser Nanaimo przed podaniem należy pokroić w kwadraty. Najlepiej zrobić to przy pomocy noża zanurzanego w gorącej wodzie. Dzięki temu znajdująca się na powierzchni czekolada nie będzie pękać. Deser powinno się przechowywać w lodówce, by cały czas zachowywał odpowiednią twardość i świeżość. Co ciekawe, można go też mrozić, co jest smacznym rozwiązaniem na upalne dni.